Meeste gevaarlijke fietssituaties in Amsterdam

23-06-2017 09:13

Veilig Verkeer Nederland heeft sinds kort een meldpunt voor gevaarlijke fietssituaties. Amsterdam staat met 160 meldingen hier bovenaan.

Amsterdammers klagen met name over onmogelijke en onveilige verkeersknooppunten, vooral in de spits. "Er staan hier veertig fietsers naast elkaar. En tegen de tijd dat ze aan de overkant zijn, zijn ze weer in rijtjes van drie op het fietspad. Dat is natuurlijk uniek", zegt lector logistiek Walther Ploos van Amstel.

Maar daar houdt de lofzang op de fiets van de lector ook wel op. "Voor mij is dit een hel, die onvoorspelbaarheid. Mensen die tegen elkaar aanrijden, fietsers zonder licht en scooters die je van het fietspad afrijden. Ik vind dit echt een probleem", aldus Ploos van Amstel.

Voorkeursnetwerken

Door de groeiende stad is het probleem alleen maar groter geworden. "Dat is simpelweg omdat we in Amsterdam nog niet goed hebben nagedacht over goede voorkeursnetwerken, dus vaste routes voor fietsverkeer. We zouden moeten nadenken over een aantal hele goede fietsroutes van Oost naar West en van Noord naar Zuid."

Ook zouden alle stoplichten moeten worden afgestemd op de fietsers en niet op de voertuigen, zoals nu. De voorkeursnetwerken komen ook terug in het fiets-meerjarenplan van wethouder Litjens die daar vanavond met de raad over debatteert.


Bron: www.nu.nl / www.at5.nl (artikel NU in samenwerking met AT5)


Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten?

Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Je goed voorbereiden op de aanschaf van een e-bike is daarom van groot belang. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn om goed over na te denken bij het kopen van een elektrische fiets.

Deelfietsen worden wereldwijd steeds populairder

Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaarlijks met 20 procent zal groeien tot een waarde van 8 miljard euro in 2021. De meeste

Nederlandse fietscultuur immaterieel erfgoed

Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten?

Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets....

Deelfietsen worden wereldwijd steeds populairder

Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaar...

Nederlandse fietscultuur immaterieel erfgoed

Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staats...