Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten?

26-11-2019 14:37

Bij het kopen van een elektrische fiets moet je met verschillende zaken rekening houden. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten, zodat je straks fijne fietstochten kunt maken op een fiets die voor jou het meest geschikt is.

Elektrische fiets kopen

Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Je goed voorbereiden op de aanschaf van een e-bike is daarom van groot belang. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn om goed over na te denken bij het kopen van een elektrische fiets. 

Soorten elektrische fietsen

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen te koop. De meest voorkomende zijn de elektrische stadsfiets, elektrische bakfiets, elektrische vouwfiets en de speed pedelec.

Plek van de motor

Ga je op zoek naar een elektrische fiets, dan kom je er al snel achter dat de motor van een elektrische fiets op drie verschillende plekken kan zitten: in het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel. Iedere plek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder beschrijven wij de voordelen en nadelen per type motor.

De fietsaccu

Er zijn ontzettend veel variabelen waar je bij een accu rekening mee moet houden. En omdat een accu vaak korter meegaat dan je fiets zelf, is het erg belangrijk om voor een accu te kiezen die goed past bij jouw persoonlijke behoeften.

Heb je nu al een goede elektrische fiets en ben je alleen op zoek naar een nieuwe accu? Via de ANWB koop je tegen een scherpe prijs een fietsaccu van hoogwaardige kwaliteit. Meer informatie over ANWB Fietsaccu kopen

Type versnelling

Doordat er op een elektrische fiets ook rij- of ondersteuningsprogramma's zitten, spelen de versnellingen op een e-bike een andere rol dan op een gewone, niet-elektrische, fiets. Bij het kopen van een elektrische fiets kun je kiezen voor drie verschillende soorten versnellingen.

Gewicht van de fiets

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen. Dit komt vooral door het materiaal waarvan een e-bike is gemaakt. De meeste zijn gemaakt van staal, aluminium, titanium, carbon of magnesium. Ieder materiaal heeft zijn eigen sterkte en gewicht. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft: een sterke, zwaardere fiets of een iets minder sterke, lichtere fiets. Een zwaardere e-bike hoeft geen probleem te zijn, tenzij je de fiets veel optilt bij bijvoorbeeld het plaatsen van de e-bike op een fietsendrager.

Kopen: in fietsenwinkel of online?

Elektrische fietsen kun je zowel bij een fietsenwinkel als online kopen. Voordeel van kopen bij een fietsenwinkel is dat je al je vragen direct kunt stellen aan de verkoper. Online fietsenwinkels vermelden veel informatie, maar vaak is deze niet volledig. Ook kun je geen vragen stellen die voor jou specifiek van belang zijn en laat de service soms wat te wensen over. Daarnaast zijn er nog andere voor- en nadelen tussen het kopen van elektrische fiets online of bij een fietsenmaker. Die lees je hieronder.

Recht op garantie

Bij sommige fietsmerken heb je alleen recht op garantie als je na het kopen van een elektrische fiets een (online) formulier invult. Vraag dit na bij je verkooppunt als je voor een specifiek merk hebt gekozen. Bewaar ook alle bonnen en correspondentie van de aankoop, zodat je deze later kunt overleggen bij een eventuele garantie- of verzekeringsaanvraag.

Alternatieven voor kopen

De hoge aanschafkosten van een e-bike kunnen je afschrikken. Dat begrijpen we. Gelukkig zijn er alternatieven die voor jou uitkomst kunnen bieden. Wat past beter bij jou, een elektrische fiets leasen of toch kopen? Meer informatie op: https://www.anwb.nl/fiets/elektrische-fietsen/elektrische-fiets-kopenBRON:  https://www.anwb.nl/fiets/elektrische-fietsen/elektrische-fiets-kopen


Deelfietsen worden wereldwijd steeds populairder

Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaarlijks met 20 procent zal groeien tot een waarde van 8 miljard euro in 2021. De meeste

Nederlandse fietscultuur immaterieel erfgoed

Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Fietsen is veiliger geworden

Het risico op een dodelijk fietsongeval is gedaald, heeft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) becijferd. ‘Fietsen was al veilig in Nederland en nu blijkt het per afgelegde kilometer nog veiliger.’

Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten?

Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets....

Deelfietsen worden wereldwijd steeds populairder

Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaar...

Nederlandse fietscultuur immaterieel erfgoed

Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staats...