Fietsen kun je niet verleren

17-11-2017 16:02

Fietsen hoort bij de Nederlandse cultuur: je krijgt het met de paplepel ingegoten en leert het bijna nog eerder dan lopen. En net als lopen, kun je fietsen niet zomaar verleren. Of je nu een aantal maanden niet meer op een fiets hebt gezeten of een aantal jaren niet, je kunt altijd zo weer op je stalen ros springen. Hoe kan dat eigenlijk?


Veel mensen herinneren zich nog heel goed wat ze in hun kinderjaren hebben gedaan, soms bijna tot op de dag precies. Je zou dus kunnen zeggen dat fietsen volgens ditzelfde principe werkt, maar in werkelijkheid ligt de verklaring iets ingewikkelder. Het menselijk geheugen is namelijk verdeeld in twee onderdelen: het declaratieve en het procedurele geheugen. Het declaratieve geheugen richt zich op wat dingen zijn. Herinneringen aan vroeger kun je hieronder scharen. Het kenmerk van alle informatie die zich in het declaratieve geheugen bevindt, is het feit dat dit weg kan zakken in het onderbewuste. In werkelijkheid vergeet je niks, sommige dingen zakken gewoon te ver weg als je ze niet regelmatig naar boven haalt.


Het andere deel wordt gevormd door het procedurele geheugen. Dit geheugen maakt als het ware handleidingen aan van dingen die je als mens leert. De informatie die hier terechtkomt, wordt gevormd door herhaling: wanneer je een kind leert lopen, zal het in het begin vaak vallen. Bij fietsen gaat het net zo. Maar elke keer dat de handeling herhaald wordt, zal dit dieper in het procedurele geheugen geschreven worden; zo diep dat je dit niet meer verleert. Dit komt omdat tijdens het leren verbindingen worden gemaakt tussen zenuwcellen die door herhaling steeds maar sterker worden.


Hoe je moet fietsen, staat dus in die enorme handleiding met de naam ‘procedureel geheugen’. Dat betekent dat je altijd – hoe lang je het ook niet meer hebt gedaan – kunt blijven genieten van deze mooie hobby. Goed, in het begin zul je misschien wat over de weg zwalken, maar de basisprincipes van het fietsen zijn dus zo aangeleerd dat je brein die in korte tijd weer terughaalt.


Bron: https://www.fietsen123.nl/



Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten?

Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Je goed voorbereiden op de aanschaf van een e-bike is daarom van groot belang. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn om goed over na te denken bij het kopen van een elektrische fiets.

Deelfietsen worden wereldwijd steeds populairder

Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaarlijks met 20 procent zal groeien tot een waarde van 8 miljard euro in 2021. De meeste

Nederlandse fietscultuur immaterieel erfgoed

Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten?

Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets....

Deelfietsen worden wereldwijd steeds populairder

Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaar...

Nederlandse fietscultuur immaterieel erfgoed

Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staats...