De wintertijd is aangebroken: avonden worden kouder en langer en in huis steken we de kaarsjes en, als we die hebben, de open haard aan. Een en al gezelligheid zou je zeggen. Helaas brengt de wintertijd ook frustratie en gevaar met zich mee. En dan met name in het verkeer.
Verschillende politie-instanties verspreiden via sociale media macabere teksten als ‘Aan alle fietsers die in het donker zonder licht fietsen: zorg dat uw donorregistratie in orde is, u redt er levens mee!’. Het is een stelling die veel discussie losmaakt, maar het wijst wel duidelijk op de gevaren die slechte zichtbaarheid met zich meebrengt. Voetgangers en fietsers zijn in de donkere maanden namelijk veel vaker betrokken bij een ongeval en de kans op een dodelijke afloop is bijna de helft groter. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken in zowel Nederland als België.
Voetgangers in Nederland behoren tot de kwetsbaarste groep, waarbij vooral de maand november opvalt: gemiddeld zijn zij in deze maand vier tot vijf keer vaker betrokken bij een verkeersongeval dan in het voorjaar. Het feit dat voetgangers vooral op de stoep lopen, doet hierbij niet ter zake. Vaak dragen voetgangers geen reflecterende kleding of zijn ze niet verlicht en dit zorgt vooral bij het oversteken of op parkeerplaatsen voor menig gevaarlijke situatie.
Ook fietsers zijn een risicogroep: ze zijn smal en lang niet altijd voldoende verlicht. Wanneer ze helemaal geen licht hebben, zijn ze vaak zelfs nagenoeg onzichtbaar… tot je ze vlak voor je hebt. Fietsers raken in de herfst- en wintermaanden dan ook ruim drie keer vaker bij een ongeval betrokken. De leuzen van de politie slaan vooral op fietsers, en dat is logisch: het belang van goede zichtbaarheid is niet voldoende te benadrukken. Als fietser zie je een auto gemakkelijk aan komen, maar andersom is dit niet het geval. Elke fietser die ook beschikt over een rijbewijs, weet hoe moeilijk het is om een fietser in het donker aan te zien komen.
Zichtbaarheid vergroten
Goede zichtbaarheid in het verkeer begint bij jezelf. Daarom geven we een aantal tips waarmee je bij kunt dragen aan een veiliger verkeer in de donkere herfst- en wintermaanden.
Het belangrijkste is echter: houd de ogen en oren open en laat je vooral niet afleiden door smartphones en andere digitale apparatuur.
Bron: https://www.fietsen123.nl/
Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Je goed voorbereiden op de aanschaf van een e-bike is daarom van groot belang. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn om goed over na te denken bij het kopen van een elektrische fiets.
Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaarlijks met 20 procent zal groeien tot een waarde van 8 miljard euro in 2021. De meeste
Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.
Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets....
Volgens het adviesbureau groeit de deelfietsmarkt de komende jaren nog stevig door. Ze verwachten dat de markt jaar...
Bij de feestelijke opening van de grootste fietsenstalling van Europa op het Stationsplein van Utrecht heeft staats...